De portofoon is verre van ouderwets

Al tientallen jaren wordt de portofoon gebruikt door professionele, semi- professionele bedrijven en organisaties. Portofoons zijn mobiele zend- en ontvangtoestellen die communicatie tussen diverse gebruikers mogelijk maakt. PortofoonWEB merkt echter dat de afgelopen jaren de recreatieve gebruiker de portofoon aan het herontdekken is.

In de periode dat mobiele telefoons in opkomst waren en voor iedereen betaalbaar werden, had men het idee dat men altijd een betrouwbaar communicatiemiddel bij zich had. Er zijn echter oneindig veel situaties te bedenken waarbij telefoonverkeer niet of nauwelijks mogelijk is. Ook is het met een mobiele telefoon niet mogelijk om meerdere mensen tegelijk te bereiken. Het gebruik van een portofoon is in dit geval een handige oplossing en biedt veel voordelen.

De portofoon is bijvoorbeeld populair onder wintersporters. Skiƫrs die contact willen houden op de piste, gebruiken hiervoor steeds vaker een portofoon. Mobiel bellen in de bergen brengt ten eerste hoge belkosten met zich mee en meestal is het bereik ook slecht. Motorrijders, paardrijders en andere sporters maken veel gebruik van de portofoon. Ook bij evenementen als concerten, festivals en toneelvoorstellingen is de portofoon een veelgebruikt apparaat. Portofoons zijn qua technische mogelijkheden de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan.

De huidige apparaten zijn compact en voorzien van diverse technische voorzieningen, bijvoorbeeld een squelch, die gekraak en gepiep voorkomt. Tevens beschikt de huidige generatie modellen over een PTT- functie en een VOX- functie. PTT betekent dat als je een knop indrukt, je kunt beginnen met praten en VOX houdt in dat de verbinding automatisch opent als u begint te praten. Verder zijn er vrijwel altijd allerlei accessoires verkrijgbaar bij uw portofoon, zoals: hoofdtelefoons, oortjes, handmicrofoons en nog veel meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *