Wat is DMR?

DMR is de afkorting voor Digitale Mobile Radio en is een digitale radiostandaard om spraak en data over te brengen. Aanvankelijk werd DMR alleen gebruikt in de professionele mobiele radiowereld (hulpdiensten, overheid, bedrijfsleven enzovoort), maar langzamerhand heeft DMR ook zijn intrede gedaan in het radioamateurcircuit. De European Telecommunications Standards Institute (ETSI) heeft deze standaard in 2005 gecertificeerd en in 2007 kwam de eerste DMR- apparatuur op de markt. DMR werkt met full-duplex transmissie en met de tijdmultiplex methode. Om de gegevens over te dragen kan een bruto datasnelheid van 9,8 kbit/s bereikt worden. Dit in een bandbreedte van 12,5kHz. Een concurrerend proces is DPMR. Dit proces maakt gebruik van de FDMA (Frequency Division Multiplex) methode en deze heeft slechts 6,25 kHz, nodig van de volledige bandbreedte van 20 kHz.

Deze beide radiostandaarden zijn ontwikkeld doordat de Amerikaanse Federal Communications Commission met een nieuwe regeling is gekomen. De VS kampen met een gebrek aan vrije kanalen. Daarom worden nieuwe radiotoepassingen alleen toegestaan als zij gebruik maken van een maximale bandbreedte van 6,25 kHz per kanaal. DPMR is daarom heel geschikt, want dit precies bandbreedte van de draaggolf. Bij DMR is dit ook mogelijk, dan spreekt men van 6,25 kHz equivalent

Doordat de gevraagde kwaliteitseisen steeds hoger werden is DMR op de markt gebracht. DMR geldt als opvolger van de professionele analoge radionetwerken. Een betere verstaanbaarheid, ruisvrije overdracht, hogere datasnelheden en extra services behoren nu tot de mogelijkheden. In vergelijking met de analoge frequentie, brengt DMR gemoduleerde radio. Dat allemaal in dezelfde bandbreedte van 12,5 kHz met twee spraakkanalen, wat een verdubbeling van het aantal kanalen inhoudt.
Als gevolg van de eenvoudigere structuur, ten opzichte van TETRA, bent u bij DMR aanzienlijk minder kwijt aan investeringen en onderhoudskosten. Een ander voordeel is dat DMR een bepaalde compatibiliteit met bestaande radiosystemen heeft. Daar komt ook nog eens bij dat DMR- radioapparatuur en DMR- systemen geschikt zijn voor vrijwel alle denkbare toepassingen. Ook de capaciteit van het systeem maakt niets uit, PMR kan worden toegepast in grote draadloze netwerken, maar ook in kleine lokale PMR- oplossingen.
Gebruikers van DMR zijn er vele. U kunt hierbij denken aan: vervoersbedrijven, gemeenten en andere overheden, het openbaar vervoer, en energiebedrijven. Ook de wegenbouw, alsmede snelweg service centers en transportbedrijven maken veel gebruik van DMR.
Door middel van mixed-mode kunt u omschakelen van de analoge naar digitale radio. Wat TETRA niet biedt, maar DMR wel, is de samenwerking met analoge apparaten op een ander kanaal is. Er zijn repeaters (zoals de DR3000) die zelfs beide standaarden op hetzelfde kanaal (na elkaar) ondersteunen. De repeater antwoordt in de mode waarin hij wordt aangeroepen.

DMR is een TDMA (Time-Division Multiple Access) systeem. Het systeem heeft twee tijdsloten en digitale spraak en data mogelijkheden. Met DMR TDMA bent u ook verzekerd van lage infrastructuurkosten, want een repeater kan twee gelijktijdige communicatieslots leveren. Je kunt dus via dezelfde repeater een lokaal QSO doen op slot 2 en gelijktijdig kan een tweede QSO op dezelfde repeater gehouden worden op slot 1. DMR maakt gebruik van 4FSK modulatie, waardoor het signaal niet meer te beluisteren is op een standaard FM- ontvanger. TDMA in DMR biedt een spectrum-efficiëntie van 6,25 kHz per kanaal, terwijl het ook de mogelijkheid biedt om geavanceerde datafuncties te leveren. Met DMR verbruikt u ook behoorlijk minder energie: tot 40% minder energieverbruik ten opzichte van analoge repeaters en trx-en.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *